Autor - Tomáš Homola

Filokartie - články - Námětová filokartie | 20. 4. 2022
O jedné zdánlivě obyčejné pohlednici, aneb Pár kapek filatelistického minima pro filokartisty

Při čtení smutné zprávy o úmrtí jednoho z nejpilnějších autorů tohoto webu pana Ing. Jaroslava Tomandla jsem si vzpomněl na jednu pohlednici, kterou jsem kdysi před jedenácti lety našel



Filokartie - články - Různé | 5. 8. 2008
Definitivní konec tiskárny pohlednic v Lipníku nad Bečvou

"Nikdo nic nikdy nemá míti za definitivní, neb nikdo nikdy neví, co se může státi", zpívali kdysi pánové Voskovec a Werich. Přesto se obávám, že můžeme "míti za definitivní" zánik tiskárny, ze které v létech 1952 až 1982 vyšly stamiliony černobílých bromografických pohlednic pod značkou Orbis a později Panorama, a která také od konce 70. let po jistou dobu tiskla barevné ofsetové pohlednice.



Filokartie - články - Česká filokartie | 21. 11. 2007
Katalogy a seznamy pohlednic na internetových stránkách jejich vydavatelů

Čas od času se na stránkách Filokartie rozvine diskuse na téma databáze pohlednic - co by se mělo, jak by to mělo vypadat atd. Jen ten výsledek se prozatím bohužel jaksi nedostavuje. Přesto existují na internetu zdroje, které můžeme při kompletaci svých sbírek použít: stránky vydavatelů pohlednic.



Filokartie - články - Fejeton | 4. 1. 2007
Kus za pět korun, aneb o dvou úlovcích z jedné burzy

Je druhá sobota v prosinci a ve Velkém sále hotelu Sidia v Olomouci se od rána koná poslední letošní bleší trh - setkání sběratelů všech oborů. Jako tradičně Velký sál ani s prostorným předsálím nestačí, a tak se nejroztodivnější předměty nabízejí i na chodníku před budovou.



Filokartie - články - Otázky a odpovědi | 13. 7. 2006
Poštovní známky - odlepit, nebo ne?

V diskusi k článku paní Hrubé se rozvinula docela zajímavá debata o sbírání (nejen) pohlednic. Zkušená sběratelka paní Veselá zde v souvislosti s katalogizací pohlednic jaksi mimochodem zmínila problém, které by určitě stál za samostatnou diskusi: "Horší ale bude odlepovat známky, abychom mohli opsat čísla a nepoškodili pohlednice. Přece jen nad parou to není zrovna nejlepší a také se poškodí mnohdy pěkná známka s razítkem, které potvrzuje den odeslání, aj." Jak autorka naznačuje, problém má dvě stránky. Pokusím se napsat svůj názor k oběma; věřím, že se k tomu vyjádří ostatní sběratelé - možná máte jiné zkušenosti nebo jiný názor.



Filokartie - články - Česká filokartie | 20. 6. 2006
Pohlednice s natištěnou známkou podruhé

Před časem jsme přinesli zprávu o vydání nových pohlednic s natištěnou poštovní známkou. Dnešní příspěvek má za cíl jednak doplnit a upřesnit informace, které byly v tomto článku uvedeny, jednak upozornit na novinky.



Filokartie - články - Světová filokartie | 27. 4. 2006
Zajímavá pohlednice - Pittsburgh

Pohlednice z roku 1908, kterou si dnes ukážeme, není zajímavá jen z hlediska filokartistického. Její adresát - "Mr. Jaro Kovář" - byl začínající (tehdy pětadvacetiletý) architekt, rodák z Dukovan, který za mořem získával zkušenosti a pracoval na prvních svých projektech.



Filokartie - články - Světová filokartie | 20. 4. 2006
Sto let od konce dlouhých adres

O období kolem roku 1905, kdy pohlednice s tzv. dlouhou adresou byly postupně nahrazeny těmi s půlenou adresní stranou, se už na tomto místě objevilo několik zajímavých článků - odkaz na některé z nich je uveden na konci tohoto příspěvku. Přesto se domnívám, že právě v těchto dnech je vhodná doba, abychom se k tomuto tématu vrátili ještě jednou. Pokud bychom totiž chtěli stanovit nějaké "oficiální" datum, kdy k tomuto přechodu celosvětově došlo, byl by nejvhodnějším kandidátem pravděpodobně duben roku 1906.



  Starší články

© 2020 Filokartie.cz
ISSN 1214-4231
TOPlist