Autor - Jan Vávra

Filokartie - články - Otázky a odpovědi | 3. 4. 2006
Zodpovědná zodpovědna

Občas se nahromadí několik mailů, na které je třeba odpovědět. Chci pouze upozornit, že nejsem ten nejzkušenější a nejznalejší. Jsem stejný amatér sběratel, jako valná většina vás. Vyzívám proto tímto všechny, kdo mohou moje odpovědi opravit či doplnit aby tak neprodleně učinili pod tímto článkem. Děkuji za celou redakci.



Filokartie - články - Námětová filokartie | 29. 3. 2006
Venuše v proměnách doby

Venus - římská bohyně lásky, symbol krásy a vzor ženské dokonalosti. Od prvopočátků je zobrazována buď poloobnažená nebo častěji z cela obnažená. Jak kráčel čas a dějiny, byly její rané spodobnění příkladem a námětem pro všechny umělce a snad každý se jí pokusil ztvárnit po svém. I když se pak již nenazývala Venuší, stále jsou patrné její stopy v dílech autorů až po současnost.



Filokartie - články - Česká filokartie | 14. 3. 2006
Vimperské náměstí po požáru 1904

Ve středu 24. července roku 1904 bylo město Vimperk na Šumavě postiženo ničivým požárem. Z nezjištěných příčin začal před dvanáctou hodinou z domu číslo popisné 34 na vimperském náměstí stoupat černý kouř.



Filokartie - články - Fejeton | 12. 12. 2005
Úplně zdarma

Také znáte ty reklamní slova: Navíc zdarma, Zadarmo, Dárek navíc, Úplně zdarma. Tuto taktiku asi obchodníci využívají odjakživa. A odjakživa asi těchto výhodných nabídek všichni plně nevyužívají.



Filokartie - články - Různé | 15. 8. 2005
Drslavičtí páni

V našem okresním městě byl otevřen nový, jak to nazvat, antikvariát? V názvu to má "Vetešnictví" a mají tam opravdu hodně věcí.



Filokartie - články - Fejeton | 4. 7. 2005
O pocitech a emočních výkyvech aneb Bezprostřední zprostředkování pocitů při pozorování pohlednic

Nedávno jsme se s jednou kolegyní dostali v diskusi na těchto stránkách k pocitům, které pohlednice vyvolávají či mají vyvolávat a vytvářet. Řeč byla původně o pohlednicích s vánoční tematikou, abych byl přesný šlo o socialistické fotografie větviček s ozdobou.



Filokartie - články - Různé | 3. 6. 2005
Futuristické pohlednice

Možná jste je již viděli. Pohlednice jejímž obrázkem je něco  Určitě to má nějaký název, tento umělecký směr.



Filokartie - články - Příručka | 2. 5. 2005
Adresní strana pohlednic

Zatím jsme se v příručce věnovali pouze obrazové straně, snad s výjimkou dlouhých adres. Ale i druhá strana, adresní, je plna údajů pro sběratele nepostradatelných. Hlavně při přesném určení roku vydání pohlednice.



Novější články Starší články

© 2020 Filokartie.cz
ISSN 1214-4231
TOPlist