Autor - Jaroslav Tomandl

Filokartie - články - Fejeton | 24. 8. 2009
Je posílání pohlednic z dovolených minulostí?

Moderní komunikační prostředky jsou těžkou konkurencí pro starý dobrý zvyk posílání pozdravů z dovolené, výletů, cest po zemích českých a moravských, po cizině. Máme mobilní telefony se zabudovaným fotoaparátem, ze kterého odešleme snímek svým blízkým.



Filokartie - články - Námětová filokartie | 21. 1. 2009
Pohlednice - první den prodeje

My filatelisté důvěrně známe naše FDC - obálky prvního dne vydání poštovní známky. Součástí takového produktu poštovních správ je poštovní známka, které se to týká a poštovní razítko prvního dne vydání.



Filokartie - články - Různé | 18. 7. 2008
Statické a dynamické pohlednice

Mám rád dynamické pohlednice. Ptáte se, o čem to mluvím? Tak jsem si totiž pojmenoval pohlednice zachycující osoby a věci v pohybu.



Filokartie - články - Námětová filokartie | 10. 5. 2007
S. S. AMERICA

Když byla v roce 1939 zpuštěna na vodu v americkém Newportu luxusní loď S. S. AMERICA (S. S. = Steamship, tedy parník), byla to velká sláva. Křest lodě vykonala dne 31.8.1939 manželka amerického prezidenta Eleonaor Rooseveltová.



Filokartie - články - Různé | 2. 9. 2005
Docela obyčejná pohlednice

Taková docela obyčejná prvorepubliková fotopohlednice z Bratislavy. Co mne na ní zaujalo? Není statická. Tak třeba ten mládenec, který na žebříku něco dělá s komínem parníčku.



Filokartie - články - Různé | 10. 3. 2005
Fotopohlednice Bratislavy

Na první pohled taková docela obyčejná fotopohlednice



Filokartie - články - Světová filokartie | 7. 3. 2005
Pohlednice křižníku EMDEN

Taková docela obyčejná pohlednice z období 1. světové války, poštou prošlá, vyfrankovaná výplatní rakouskou známkou s císařem Františkem Josefem. A přitom se jedná o tzv. německou císařskou válečnou propagandu, našeho tehdejšího spojence na souši i na moři. Proč?



Filokartie - články - Námětová filokartie | 30. 3. 2004
Vojenské osobnosti starého mocnářství na fotopohlednicích - 3. díl

Dnes bych přiloženou fotopohlednicí rád vzpomenul stovky a tisíce těch řadových českých a moravských vojáků a námořníků, ...



Novější články Starší články

© 2020 Filokartie.cz
ISSN 1214-4231
TOPlist