Autor - Květuše Veselá

Filokartie - články - Námětová filokartie | 31. 8. 2007
Thank You ... Děkuji aneb pohlednice děkovné

My všichni víme, že lidský cit se projevuje jako ozvěna, jak v dobrém tak i zlém. Proto když řekneme ”Děkuji”, nemá to být jen obvyklá fráze nebo společenská zdvořilost, ale opravdová vděčnost, jež zesiluje vztah k tomu, komu tato slova patří.



Filokartie - články - Námětová filokartie | 25. 7. 2007
Nad starými pohlednicemi: Z historie plavek

Léto je zde, módní návrháři plní stránky časopisů a novin nejnovějšími vzory plavek a tak ani my nechceme být pozadu. Co říkáte muži, dala by se i dnes tušit z přiložených vzorů neodolatelnost a sexapeal?



Filokartie - články - Fejeton | 19. 7. 2007
Letní pohlednice

Je doba dovolených a lidé se přemísťuji z místa na místo. A z těchto míst - blízkých i vzdálených - zasílají na pohlednicích pozdravy svým přátelům i milým doma.



Filokartie - články - Česká filokartie | 26. 3. 2007
Vzpomínka na Marii Fischerovou-Kvěchovou

Před 115 lety - 24. března 1892 - se narodila v Kutné Hoře akademická malířka paní Marie Fischerová-Kvěchová, kterou jsem na sklonku jejího života měla možnost osobně poznat.



Filokartie - články - Námětová filokartie | 26. 2. 2007
Valentýnky - pohlednice pro zamilované

Příběh Svatého Valentýna, patrona zamilovaných, jehož svátek si připomínáme 14. února, zná snad celý svět. Je známo, že to byl moudrý a vzdělaný kněz, jehož život je opředen mnoha legendami. Faktem ale zůstává, že všechny shodně uvádí existenci dopisu na rozloučenou, který Valentýn napsal před svou smrtí své milé a ukončil jej slovy: "S láskou Tvůj Valentýn".



Filokartie - články - Světová filokartie | 6. 11. 2006
Halloween - Svátek čarodějnic

Zaručeně můžeme říci, že Halloween - Svátek čarodějnic, který se slaví večer 31. října před svátkem Všech svatých, je na pohlednicích ze všech svátků v roce nejvíce plný fantazie a barev. Ve světové filokartii patří mezi nejdražší námět, nejvíce v Anglii, USA a Kanadě vyhledávaný.



Filokartie - články - Světová filokartie | 13. 10. 2006
Svátek Díkuvzdání - Thanksgiving

Každým rokem se v Kanadě, ve druhém pondělí měsíce října, schází rodiny i přátelé ke slavnostnímu obědu, aby společně prožili den Díkuvzdání.



Filokartie - články - Fejeton | 4. 9. 2006
Hola, hola, škola volá ...

Už je to více jak půl století, když nás těmito slovy budívala babička ráno do školy. Rodiče byli už dávno v práci a nám se nechtělo vstávat. Ale babička pokračovala: "Sluníčko už dávno vstalo, očička si umývalo, a ty ještě spíš? Že se nestydíš?"



Novější články Starší články

© 2020 Filokartie.cz
ISSN 1214-4231
TOPlist