Autor - Květuše Veselá

Filokartie - články - Námětová filokartie | 14. 5. 2008
Z historie pohlednic: Svatodušní svátky

Svatodušní svátky, také letnice (slovensky turice, německy Pfingsten) nebo také rozálie, jsou svátky podletí. Ještě donedávna se slavívaly hojně, byly stejně důležité jako svátky vánoční nebo velikonoční a také k nim si lidé posílali pohlednice s přáníčky.



Filokartie - články - Námětová filokartie | 11. 5. 2008
Blahopřejné pohlednice: Den matek

"Matka, matička, mamka, mamička, maměnka, mamulka, maminečka" ... vyslovujeme s láskou a všichni víme, jak drahá bytost se za těmito slovíčky skrývá. Bytost nejdražší na světě - maminka.



Filokartie - články - Námětová filokartie | 2. 5. 2008
Z historie pohlednic: Májové pohlednice

"Tam, kde z života se těší každý tvor v tom světa ráji, tam se nikdo neprohřeší, když miluje v květném máji!",čteme na malém dopisním lístku ... Ach máj ... Měsíc tak toužebně očekávaný a opěvovaný, máj - měsíc, ve kterém příroda šílí a láska kvete. Prostě: máj - lásky čas ...



Filokartie - články - Námětová filokartie | 1. 4. 2008
Z historie pohlednic: Pohlednice humorné

Pro měsíc duben - bláznivý a nestálý, s proměnlivou teplotou i náladou a jak tvrdí meteorologové, měsíc, kdy se často vystřídají všechny čtyři roční období - jsem vám připravila pohlednice humorné. Nejeden z nás si určitě pamatuje na nějaký ten veselý žertík, na který 1. dubna "naletěl" a po zvolání "Apríl!" se smál. Možná se při této vzpomínce smějete i nyní. A to je dobře, neboť jak se říká, škoda je každého dne, kdy jsme se nezasmáli ...



Filokartie - články - Světová filokartie | 25. 3. 2008
Z historie pohlednic: Velikonoční pohlednice

Svátky jara jsou přede dveřmi a mnozí z nás stojíme před stojany s gratulacemi a vybíráme barevné obrázky do obálek, abychom do nich vepsali pro své přátele a milé velikonoční přáni. Tradiční pohlednice na americkém kontinentu zcela zanikly, ale v Evropě stále zůstávají v nabídce a mnohé se také objevují každoročně v našich schránkách. Prostřednictvím pošty si takto již přes 130 let lidé přejí veselé velikonoce, bohatou pomlázku a radostné prožití svátečních dnů.



Filokartie - články - Námětová filokartie | 1. 11. 2007
Svastika na pohlednicích

Svastika ... co to je? Slovo - znak - symbol ..? Pojem, který někoho naplňuje štěstím a radostí a jiného zase hrůzou. Pojem, který zajímá lidi všech generací již od pradávna a bude provokovat snad do nekonečna.



Filokartie - články - Světová filokartie | 19. 10. 2007
Velikosti pohlednic: malé a nejmenší

V české filokartistické literatuře se články ohledně velikosti pohlednic čas od času objevují. Nechci tedy opisovat už jednou zveřejněné. Velmi zasvěcený výklad podává také ve své knize "Pohlednice-historie lístků, které zmenšily svět" Roman Karpaš.



Filokartie - články - Námětová filokartie | 14. 9. 2007
Happy Birthday - Šťastné narozeniny!

Zvyk oslavovat narozeniny je určitě alespoň tak starý, jak starý je kalendář .... V dávných časech lidé věřili v kouzla, věřili i tomu, že v člověku koluje dobrý a špatný duch. Když se nad touto pověrou dobře zamyslíme, možná, že je tomu tak až do dnešních dnů ....



Novější články Starší články

© 2020 Filokartie.cz
ISSN 1214-4231
TOPlist